Il·lustració Satírica

Durant els últims anys del franquisme a l’Estat espanyol es produeix una explosió de premsa underground inspirada per la contracultura nord-americana i les ganes de trencar amb la grisor imposada.

A les ciutats de Sevilla, Madrid,València i Barcelona s’hi gestarà un moviment subterrani de joves inquiets que desenvoluparan tot tipus d’iniciatives de comunicació i expressió de caràcter marginal. La seva intensa activitat s’articularà a través fanzines, revistes, programes de ràdio, exposicions, etc. i estarà marcada per una forta passió per la música (rock, flamenco o jazz) i el consum lúdic i experimental de drogues.Aquesta expansió creativa servirà també com a plataforma de difusió del moviment llibertari, que viurà el seu punt màxim d’auge el 1977.

Il·lustració_satírica_5

La finalitat d’aquesta investigació és analitzar el paper de la il·lustració satírica dins la premsa underground feta a Barcelona entre 1974 i 1980.

La primera part és un recorregut pels antecedents i orígens de la vinyeta satírica a la premsa europea i sobretot catalana. La segona part, situada ja als anys 70, està composta de diferents capítols. Comencem amb un repàs de les principals revistes d’humor gràfic de la Transició política. Seguidament plantegem les bases del moviment contracultural als Estats Units i busquem entendre les claus de la seva traducció a l’Estat espanyol en relació al context social i polític. Finalment analitzem en el paper de la il·lustració satírica dins la premsa underground barcelonina. Donada la gran quantitat de material generat durant aquest breu període ens hem vist obligats a acotar. És per això que hem escollit centrar-nos en El Rrollo i en dues revistes: Ajoblanco (1974-1980 i 1987-1999) i STAR (1974-1980). Hem deixat fora d’aquesta tria publicacions comercials com Hermano Lobo (1972-1978), El Papus (1973-1986), El Vívora (1979-2005) o El Jueves (1977) entenent que, tot i que sorgeixen en un context similar, es tracta d’una altra lliga.


Il·lustració_satírica_4Il·lustració_satírica_3Il·lustracio_Satirica_2Il·lustracio_Satirica_1

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s